SNACKA & STÖTTA: TONÅRINGAR

Enkla experttips för föräldrar med tonåringar i högstadiet.

PRATA MED DIN TONÅRING

Nätporren är ofta tonåringars främsta sexualkunskap idag. Den ger ofta en våldsam och misogyn bild av sexualitet utan samtycke. Här får du enkla experttips om hur du kan ta porrsnacket & stötta din tonåring på olika sätt.

Barn & tonåringar är ofta på olika nivå beroende på vad man har sett och varit med om, därför är det värdefullt att du med yngre barn även läser de här tipsen. Tipsa gärna andra föräldrar om den här sajten!

En svart och gul ikon av en pratbubbla.

TA PORRSNACKET

Ta snacket med din tonåring i en vardaglig situation som är bekväm för er båda, t.ex. på en promenad eller när ni lagar mat. Visa att du är intresserad och verkligen lyssnar när ni pratar och reflekterar tillsammans. Det bygger viktigt förtroende för att kunna ha en bra och pågående dialog.

ENKLA EXPERTTIPS FÖR FÖRÄLDRAR MED TONÅRINGAR I HÖGSTADIET:

  • Det är viktigt att förstå hur vanligt det är med porr som har incest-tema och kategorier där tjejerna ska föreställa unga tonåringar eller ännu yngre barn på de stora mainstreamporrsajterna, t.ex.i kategorierna  ”Teen” och ”Barely Legal”.

    Utgå ifrån att tonåringen som du pratar med kan ha sett den typen av porr många gånger. Den är mycket normaliserad och återspeglas även i populärkulturen utanför porrsajterna. Många tonåringar tycker inte att det är särskilt märkligt med den typen av porr och skämtar t.ex. om “MILF”, Mother I Like to Fuck eller “DILF”, Daddy I Like to Fuck och “Daddy”. Det är ofta en del av ett vardagligt språk bland tonåringar. 



  • Ställ frågor om tonåringen tycker att begreppen är vanliga t.ex. i skolan, kompisgänget och allmänt på sociala medier? Prata om det, om att begreppen “MILF” & “DILF” har blivit så pass vanliga och fråga vad tonåringen tänker om det. Ställ öppna frågor om sexualisering av barn på sociala medier och populärkulturen. Understryk på ett lugnt men tydligt sätt att det däremot är fel och olagligt om vuxna intresserar sig sexuellt för barn oavsett om det är normaliserat i porren.

    Var tydlig med att det är fel, olagligt och skadligt om vuxna gör något sexuellt med minderåriga, ber dem göra något sexuellt med sig själva eller andra och att det alltid gäller både på nätet och utanför nätet.

  • Prata om att det är helt naturligt att tonåringar utvecklar en egen sexualitet och att man är nyfiken på sex. Betona att tonåringar ska få definiera sin egen sexualitet i sin egen tid utan press från någon annan och att sex utan samtycke, med minderåriga eller familjemedlemmar som visas i porren skulle vara olagligt och skadligt i verkligheten.

    Vuxna behöver utgöra en motkraft till normaliseringen i porren för att öka barn och tonåringars resiliens mot om t.ex. en fotbollstränare eller en familjemedlem skulle göra närmanden. Vi behöver understryka att det inte är “normalt” utan tvärtom är olagligt.

  • Målet är som alltid att få tonåringen att vrida och vända på ämnet tillsammans, ställa frågor och hjälpa tonåringen att resonera kritiskt kring normer, trender och porren.


  • Ställ frågor om de har sett vuxna som gör sexuella inviter, tafsar eller pratar med minderåriga på ett sexuellt sätt? Är det något som tonåringen har märkt händer andra kompisar eller varit utsatt för själv, hur känns det? Visa tydligt att du står stadigt vid sidan om tonåringen har blivit utsatt och att du vill hjälpa till. Lyft aktivt av eventuell skuld eller skam som tonåringar ibland kan rikta mot sig själv och var tydlig med att vuxna alltid bär ansvar för sina egna handlingar, inte minst sexuella handlingar. 

    Berätta att du gärna hjälper till om det är något som har hänt som är olagligt och bör anmälas. Påminn igen om att det alltid är olagligt om vuxna gör något sexuellt med minderåriga - både digitalt på nätet och utanför nätet. Var även tydlig med att det är fel och olagligt om en ungdom som är över 18 år gör något sexuellt med en minderårig t.ex. en kusin, storebror, eller en storebrors kompis. Vi rekommenderar alltid att anmäla.

    Behöver ni prata med någon professionell så finns det hjälp att få bl.a. hos skolkuratorn, tjej- och ungdomsjourerna på roks.se och unizon.se via deras lokala- och digitala jourer och chattar, t.ex. ungarelationer.se.

  • Det viktigaste av allt är att visa att din tonåring kan lita på dig, att du varken kommer döma eller bli arg och att du kommer fortsätta lyssna oavsett vad de berättar. Det är mycket viktigt att de förstår att det finns hjälp att få som kommer förvalta förtroendet för att de ska våga berätta. Särskilt om de blivit utsatta eller utsatt någon annan.

    Oavsett om man har exponerats visuellt för incest-porr, blivit utsatt fysiskt eller om de själva har utsatt eller känner att de tänder på personer under 14 år eller incest-porr, så hjälp tonåringen att söka professionell hjälp, t.ex. hos skolkuratorn eller psykolog. 

  • I den här åldern har de flesta på något sätt kommit i kontakt med porr. Du kan fråga din tonåring om hen kommit i kontakt med porr, var de gjorde det och hur de upplevde det. Prata om att det man ser i mainstreamporren inte är sex, bl.a. eftersom porren sällan visar samtycke. Porren innehåller ofta olika former av våldsamma handlingar mot tjejer som kan göra ont och skada både fysiskt och psykiskt. Det handlar ofta om “gagging”, strypningar och hård anal penetrering utan förberedelser. Berätta att många av de som är med i porren mår dåligt även om de ser glada ut, ofta har tidigare trauman efter övergrepp och är mycket utsatta.

    Prata om att ju mer man kollar på porr desto lättare är det att börja tända på saker som handlar om våld och som skadar. Hög och frekvent porrkonsumtion kan också leda till en viss sexuell avtrubbning, och att det naturliga tändningsmönstret riskerar att sättas ur spel. Föreningen SNAF - Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick säger i en intervju i Expressen att ”strypsex har blivit det nya normala”. Läs gärna artikeln och prata om innehållet med din tonåring. Även Unga Relationer lyfter ”strypsex” i vittnesmål i sin Ettårsrapport från 2020. Killar berättar även, bl.a. i Unga Relationers rapport, att de tar inspiration från porren och vill testa det de ser på en tjej eller en kille i samkönade relationer. Prata om att vissa killar tror att sex ska vara som i porren, om grupptryck och att det är lätt att tro att alla kompisar också gör som i porren. Det kan leda till att man begår övergrepp – utan att man förstår att det är ett övergrepp.

  • Forskning visar att tjejer i mainstreamporren ofta ser ut att reagera positivt eller neutralt till de handlingar som de utsätts för (Genväg till forskning nr 14. Pornografi och unga. Västra Götalandsregionen, 2021). I mainstreamporren utsätts tjejer ofta för förnedring eller något som gör ont, t.ex. att bli kissad på eller aggressiv penetrering av analen utan förberedelser. Därför kan det vara lätt att tro att alla tjejer tycker om att vara med om det man ser i porren. T.ex. Pornhub har även en gilla-funktion under filmerna som ofta visar att en stor majoritet av tittarna gillar porrfilmerna även när innehållet är våldsamt, förnedrande och inte visar samtycke, vilket bidrar till normalisering av innehållet. Vi vuxna måste vara tydliga med att det är viktigt med samtycke, ömsesidighet, ömhet, närhet i sex och relationer och att vara omhändertagande och lyhörd.

  • Att vara nyfiken på sex och känna lust är sunt och naturligt och en härlig känsla. Vi vuxna har en viktig uppgift i att guida tonåringar i samtycket, lyhördheten och det fina med sex i sunda relationer, som motvikt till det som ofta visas i porren. Då kan de lättare känna när något är fel eller när de är på väg att gå över någons gräns eller när någon går över deras egen gräns.

    Det viktigaste att förmedla till unga är att sex alltid ska kännas bra för alla inblandade – före, under och efter. Både i kroppen och själen! Sex ska alltid vara positivt, lustfyllt och härligt för alla inblandade och bygga på inhämtat samtycke inför varje del i en sexuell akt. Man har ett ansvar att lyssna in hur den man har sex med tycker att det känns under hela sexakten. Om har man inte fått en solklar JA-signal inför varje del i en sexuell akt behöver man stanna upp och ta reda på vad den andra vill och inte vill. Allas njutning är lika viktig. Egen njutning ska aldrig gå ut över någon annans eller pusha någon över sin personliga gräns. För att ta reda på vad man själv tycker är skönt är det bra att testa sig fram själv.

    Var tydlig med att din tonåring inte behöver ställa upp på något som hen inte vill göra, t.ex. något som partnern sett i porren och vill prova, av rädsla för att inte bli omtyckt eller anses ”tråkig”.

  • Det är viktigt att ta upp olika reaktioner som porren kan skapa. Som att man kan bli kåt, bli våt och få stånd av att se andra personer i sexuella situationer – oavsett om man gillar det man ser eller inte. Här är det viktigt att möta med förståelse och värna om förtroendet hos den som vågar öppna sig och prata om hur det kan kännas.

  • I mainstreamporren är samtycke minst sagt sällsynt, den visar tvärtom ofta motsatsen. Fråga din tonåring hur ofta de ser att någon inhämtar samtycke i porren innan de tar ett sexuellt initiativ. Om man tar efter det man ser i en helt vanlig porrfilm på någon av de stora porrhubbarna riskerar man att begå ett sexuellt övergrepp som är en brottslig och straffbar handling.

  • Grundprincipen i samtyckeslagen som trädde i kraft 1 juli 2018, är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Det är alltså förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Berätta för din tonåring att det alltid är den som tar ett sexuellt initiativ som har ansvaret att inhämta samtycke – inför varje del i en sexuell akt. Det räcker alltså inte att inhämta samtycke för t.ex. oralsex om man sen även tar initiativ till vaginalsex.

    Samtycke innebär att allt som inte är ett solklart ja är ett nej:

    • “Vänta” betyder nej

    • “Jag är inte säker” betyder nej

    • “Inte nu” betyder nej

    • “Jag har ångrat mig” betyder nej

    • “Sluta” betyder nej

    • “Det gör ont” betyder nej

    • Nej betyder inte “övertala mig”

    • Nej betyder helt enkelt nej.

    Ett nej kan alltså låta på många olika sätt. Vissa är lättare att förstå, andra kan vara svårare. Men allt som inte är ett solklart ja är ett nej! Även kroppsspråk kan signalera ett nej. Är man det minsta osäker är det viktigt att stanna upp och fråga vad den andra personen vill.

  • Reflektera med din tonåring över vad som kan påverka ett samtycke. Hur kan maktobalanser få någon att säga ja till en sexuell handling som hen egentligen kanske inte vill? T.ex. om den ena är kär men inte den andra, om den ena är äldre, om den ena har högre social status, är starkare osv. Hur kan rädsla, förväntningar och psykisk ohälsa påverka ett samtycke?

    Kan man köpa samtycke? Om någon erbjuder pengar eller annan typ av ersättning för en sexuell handling sätts samtycket ur sin funktion. Man kan vända på det och ställa frågan om alla inblandade i en sexuell situation fortfarande vill vara med om man tar bort ersättningen.

  • Fråga din tonåring varför hen tror att det är vanligt med extrem porr. Det finns t.ex. en stor efterfrågan på nya former av porr som innehåller extrema handlingar bl.a. med anspelningar på incest. Det finns stora pengar att tjäna i porrbranschen och den styrs som många andra branscher av efterfrågan. Det är vanligt att den som tittar regelbundet på porr upplever att den behöver se mer och grövre porr för att få samma kick som när den började titta.

  • Det är viktigt att vara tydlig med att det är farligt att på något sätt hindra andningen genom t.ex. “strypsex” eftersom det kan leda till psykiskt lidande, hjärnskador och död. 2015 dog en 16-årig tjej i Sverige av ”strypsex” och det finns flera dokumenterade fall i andra länder där tjejer har dött av att någon har hindrat deras andning under en sexakt.

    Reflektera med din tonåring över hur mycket våld man kan samtycka till. Vad är våld och var går gränsen? Berätta att många handlingar som man ser i porren kan vara traumatiserande för den som utsätts för dem och ge bestående fysiska och psykiska skador.

  • Många av oss som växte upp innan nätporren hörde aldrig ordet “strypsex”. Men företrädare för föreningen SNAF - Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick säger i en intervju i Expressen att ”strypsex har blivit det nya normala”. Läs gärna artikeln och prata om innehållet med din tonåring. Även Unga Relationer lyfter ”strypsex” i vittnesmål i Ettårsrapporten från 2020 och berättar att deras referensgrupp med ungdomar tyckte att Unga Relationers annons med just “strypsex” var den allra viktigaste. Eftersom “strypsex” är så pass vanlig i porren är det lätt att tro att det är så man ”ska” ha sex, att ”alla” gör det och gillar det. Det är lätt att inte tänka på riskerna eftersom det är så vanligt och normaliserat i porren idag.

  • Enligt Brottsförebyggande rådets rapport "Våld i ungas parrelationer” från 2021 har 44% av tjejer 15-19 år utsatts för sexuellt våld i sin parrelation. Oavsett om det är medvetet eller inte så kan det vara brottsligt och ska tas på fullt allvar, inte minst från oss vuxna runt tonåringar. Vi rekommenderar alltid att anmäla till polisen.

    Prata med din tonåring om att det inte är självklart att ens partner vill ha sex, eller vill vara med på olika former av sexuella handlingar, bara för att man är i en relation. Samtycke är en färskvara som behöver inhämtas från sin partner, inför varje del i en sexuell akt, och som aldrig kan tas för given. Är man lyhörd brukar det bli lättare i takt med att man lär känna varandra och varandras kroppar bättre. Resonera även tillsammans med din tonåring kring frågor som: Hur blir det i en relation när ena partnern konsumerar mycket porr och vill testa saker i porren men den andra inte vill?

    Vi rekommenderar varmt att vända er till en tjej- eller ungdomsjourunizonjourer.se om någon behöver hjälp och stöd. På ungarelationer.se kan den som blir utsatt i en relation, utsätter någon eller är orolig för en kompis få hjälp.

  • Reflektera tillsammans med din tonåring om normer, stereotyper och machokultur i mainstreamporren. Hur tror ni att man kan påverkas av att män i porren ofta är aggressiva mot tjejer, tar det de vill ha utan att fråga, tar till våld och förnedring och att tjejerna som utsätts ofta reagerar neutralt eller positivt? Vad kan det ge för effekter att kropparna ofta ser liknande ut i porren, där många män har stora snoppar och erektion länge och tjejerna ofta är opererade och utan kroppsbehåring? Hur påverkas bilden av sex när det sällan förekommer kyssar, smekningar, ömhet, kärleksfulla ord och samtycke i porr?

  • Det finns finns miljontals porrfilmer med många olika varianter av porr som visar olika typer av kroppar. Men i mainstreamporren är det främst ganska stereotypa kroppar som representeras. Prata om det med din tonåring och om hen tror att det kan påverka den som tittar. Många har t.ex. förminskat blygdläpparna och förstorat brösten, läpparna och rumpan, och männen har ofta stora snoppar. Det kan påverka normen av hur en kropp “ska” se ut. En bra reality check är att besöka ett badhus, där blir det tydligt att kroppar kan se olika ut.

  • Fråga din tonåring om de tror att det är vanligt att en man kan ha erektion lika länge som de brukar ha i porren. Många killar och tjejer känner press att kunna prestera på samma sätt som är vanligt att se i porren, både gällande att utstå smärta och att ha erektion länge. Det är viktigt att berätta att många tjejer tar smärtstillande preparat och droger för att kunna genomföra en porrfilmsinspelning och att många män tar potensmedel som t.ex. Viagra.

  • Visa lika stor nyfikenhet och engagemang för vad din tonåring gör på internet som utanför. Deras tillvaro på nätet är lika verklig och viktig för dem som den utanför. Tänk på att din tonåring pratar med dig om det som du pratar med hen om. Så om inte du tar upp ämnen som sociala medier, sex och porr kommer de förmodligen inte heller göra det själva.

    Fråga om din tonåring vill visa dig saker hen tycker är kul på nätet och lära dig om appar och spel. Fråga om hen vill spela sitt favoritspel tillsammans med dig. Att visa intresse är ett viktigt sätt att bygga förtroende och få insyn, både på och utanför nätet.

  • Idag är det vanligt att, framförallt, killar skickar oönskade s.k. “dickpics” till tjejer och tjatar om eller pressar tjejer att skicka nakenbilder eller nakenfilmer s.k. “nudes” till killen. Var tydlig med din tonåring om att aldrig tjata på eller pressa någon att skicka nakenbilder och att aldrig skicka “dickpics” till någon utan att mottagaren har samtyckt till att få bilden. Berätta att det kan vara ett brott att skicka nakenbilder utan samtycke och att pressa någon att skicka.

    Påminn om att man aldrig behöver skicka nakenbilder bara för att någon tjatar om det. Prata även om riskerna med att skicka "nudes" till andra personer, även till någon de känner eftersom man förlorar kontrollen över bilder och filmer när de skickats och att de lätt kan spridas på internet och finnas kvar där för alltid. Påminn även din tonåring om risken att andra kan skicka vidare nakenbilder som finns i ens telefon, t.ex. om hen lånar ut den till någon i skolan.

    Det händer att nakenbilder och -filmer med minderåriga hamnar på porrsajter, och det kan vara mycket svårt att ta ner dem och de laddas även ofta upp igen både på en eller flera sajter.

    dittecpat.se kan minderåriga få hjälp att försöka ta ner nakenbilder som spridits på nätet.

  • Prata med din tonåring om att det kan vara svårt att veta vem någon verkligen är bakom ett konto på nätet. Du kan tipsa om en kortfilm som heter “Jag tror att jag är lite kär i dig” på YouTube som handlar om grooming. Filmen är rekommenderad från 11 år, se den själv innan du tipsar om den.

    Berätta att du aldrig kommer bli arg om din tonåring har blivit utsatt. Säg att du alltid kommer hjälpa och stötta. Lyssna in din tonåring och lyft av eventuella skuld- eller skamkänslor. Ta professionell hjälp om ni behöver, t.ex. av en skolkurator eller Unizons tjej- och ungdomsjourer.

    polisens hemsida “Är det delbart?” kan du läsa mer om nakenbilder och grooming, och få mer kunskap och fler konkreta råd. Om du misstänker sexualbrott mot barn på nätet ska det anmälas till polisen.

  • Det är bra att känna till OnlyFans, som är ett stort socialt medium som har växt snabbt under pandemin då många unga kvinnor fick en snabbt och kraftigt försämrad ekonomi.

    På OnlyFans är det vanligt att unga tjejer säljer nakenbilder och hemmagjord porr med sig själva.

    Tyvärr har OnlyFans brister i sin ålderskontroll både på de som skaffar konton för att titta och på de som medverkar i materialet.

    Reflektera med din tonåring om varför vissa börjar sälja naket content, i en del fall även minderåriga, och vad det kan få för konsekvenser.

    Var noga med att vara lyhörd och måna om förtroendet i samtalet med tonåringen och aldrig skam- eller skuldbelägga.

    Vi rekommenderar varmt att vända dig till en tjej- eller ungdomsjour på unizonjourer.se om någon behöver hjälp och stöd.

  • Twitter som har en åldersgräns på 13 år har tyvärr inga begränsningar för pornografiskt content, där ligger porren helt öppet och gratis att titta på för alla oavsett ålder. Det finns däremot begränsningar på många andra sociala medier t.ex. Instagram och Tiktok.

    Men precis som andra kommersiella företag använder även porrindustrin sociala medier, t.ex. Snapchat och TikTok, för att marknadsföra sig, skapa nyfikenhet och bygga sin fanbase. Både porrsajter och personer som medverkar i porr, eller “kreatörer” som de kallas på OnlyFans, har egna konton på sociala medier, ofta med miljontals följare. På t.ex. Instagram går det att länka direkt till ett konto på OnlyFans eller till porrsajter som Pornhub via bl.a. Linktree.

    Fråga din tonåring om hen har sett och reflekterat t.ex. över att OnlyFans får ha eget konto på Instagram och att deras “kreatörer” kan länka från sina Instagram-konton direkt till sina OnlyFans-konton och varför hen tror att det är tillåtet samtidigt som de tillåter barn att ha dessa sociala medier? Kan detta normalisera att skaffa ett OnlyFans-konto och börja sälja egen porr?

Experttipsen har tagits fram i samråd med våra experter i Arvsfondsprojektet The New Normal, bland andra:

Linn Heed
Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, sexolog

Brandon Sekitto
Familjeterapeut, interkulturell kommunikatör

Lotta Kajving
Skolkurator, beteendevetare och certifierad sexrådgivare

Dani Lind
Producent av filmen "High Speed Internet Porn and the Experiment Generation"

Mikis Kanakaris
Verksamhetsutvecklare & samtalsledare, stiftelsen 1000 Möjligheter & Unga Relationer

Kristin Werner
Skolläkare & barnläkare, Stellahälsan

Robert Öberg
Ombudsman, Riksförbundet FUB, för barn och deras vuxna med intellektuell funktionsnedsättning