Skaffa porrfilter hemma och på mobilen

Hur skaffar jag porrfilter?

Det finns tre sätt att skaffa porrfilter/teknisk lösning hemma och på privata mobiler.

  1. Aktivera de porrfilter som finns i sökmotorerer och smartphones

  2. Beställ porrfilter från din tele- och internetoperatören, se faktaruta nedan

  3. Beställ porrfilter från ett porrfilterföretag, se lista nedan

Tänk på att endast installera teknisk lösning/porrfilter är i sig inte tillräckligt. Vi rekommenderar att porrfilter kombineras med regelbundna och åldersanpassade porrkritiska samtal.

1. Aktivera de porrfilter som finns i sökmotorer och smartphones

Google
- De flesta använder google som sökmotor. Google har något som heter Google Safesearch. Med SafeSearch kan du blockera olämpliga och explicita bilder från resultaten i Google Sök. SafeSearch-filtret är inte hundraprocentigt säkert, men det hjälper dig att undvika det mesta av innehållet som är t.ex porr och våld.

IMG_8421.jpeg
ios12-iphone-x-settings-screen-time-content-restrictions-web-content.png

iPhone - Sedan version 12 av iPhones operativsystem iOS kan du reglera så att ditt barn inte besöker sidor med “vuxet innehåll” enligt Apple bland annat porr. Gå in på “inställningarna” eller klicka här så får du instruktioner för hur du ska göra.

Android - På Android får man använda sig av appar för föräldrakontroll för att åstadkomma liknande som på iPhone. Några av apparna heter SecureTeen Föräldrakontroll, Barnplats - Föräldrakontroll och Skärmtid föräldrakontroll.


2. Beställ porrfilter från tele- och internetleverantör

I dagsläget erbjuder endast vissa leverantörer porrfilter/teknisk lösning via hemsida eller kundtjänst och du som kund måste betala extra för detta. Vi kräver att alla tele- och internetleverantörer ska erbjuda gratis porrfilter/teknisk lösning till den som vill ha, att detta ska vara enkelt att beställa och att alla kunder ska informeras om möjligheten. Tycker du som vi? Skicka gärna ett maila till leverantörens VD där du är kund och lägg in fetmarkerade meningen med kraven ovan. Stronger together.

3. Beställ porrfilter från porrfilterföretag

  • MYFamily Protection Alternativ för digitala enheter, svensk kundtjänst

  • Tryggwifi Alternativ för porrfilter på wi-fi-nätverk som installeras på routern

  • KidsWifi Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • Bark Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • Net Nanny Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • WebWatcher Alternativ för porrfilter på digitala enheter

  • McAfee Safe Family Alternativ för porrfilter på digitala enheter

Tjänsterna ovan är några av de tekniska lösningar som finns tillgängliga. Porrfri Barndom har inte kvalitetssäkrat eller godkänt de förslag som finns med i listan. Ta dig tid att undersöka vilka filter och tekniska lösningar som är rätt för din familj.

Porrfilter i offentliga miljöer

Gällande porrfilter/teknisk lösning i förskole- och skolmiljö hoppas vi att Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer samarbeta med oss bland annat genom att presentera vilka tekniska lösningar som används idag i kommunerna och hur de fungerar.

Vi hoppas även kunna påverka övriga wi-fi-nätverk i offentliga miljöer där barn vistas så som restauranger, gallerior, lekland, bibliotek etc.

Operatör Porrfilter mobil JA/NEJ Porrfilter bredband
Telia Nej Nej
Telenor Nej Nej
Tre Nej Nej
Tele 2 Nej Nej
Comviq Nej Nej
Bredband 2 Nej Nej
Boxer Nej Nej
ComHem Nej Ja

Virusskydd Trygg Surf, med innehållsblockerare där man kan blockera hemsidor som innehåller porr. Programmet ingår utan kostnad i alla bredbandstjänster på 259Mbit/s och uppåt, annars kostar det 49kr/månad. Det går att bocka för “erotik” i programmets inställningar, då blockeras hemsidor med porr.

Varför behöver mitt barn Porrfilter?

Internetporren har tyvärr blivit den dominerande sexualundervisningen för barn på grund av stor tillgänglighet via mobiltelefoner, läsplattor och datorer (digitala enheter). Porren når barn redan i förskoleålder, genom bl.a. pop-up-annonser och länkade filmer.  Det finns inga garantier för att ett porrfilter är hundra procent tillförlitligt, det är inte ovanligt att det släpper igenom något av de gigantiska mängder porr som finns på internet - men givetvis bättre att blockera det mesta än inget. Därför är det viktigt att du som förälder testar det porrfilter du har valt så att du själv förstår hur det fungerar, eller inte fungerar. Det är också bra att ta bort möjligheten för de minsta barnen att surfa själva på webbläsare eller sökmotorer som exempelvis Google där det kan komma upp länkade filmer eller pop-up-annonser med porr.

Ett porrfilter ska alltid kombineras med åldersanpassade och regelbundna porrkritiska samtal. Du som förälder kan inte luta dig tillbaka och förutsätta att ett porrfilter gör hela jobbet och att ditt barn förstår och kan skilja på våldsporr och sex. Det är ditt ansvar som förälder att prata med ditt barn på ett åldersanpassat sätt och läs även våra allmänna exerttips och fakta om nätporren.