Om oss

Vår vision

Alla barn ska få växa upp och utvecklas i en tillvaro som är fri från porr. Vi önskar också att barn ska spela dataspel som de är mogna för, att de ska ha ett balanserat förhållningsätt till skärmar och att utsattheten på nätet ska upphöra.

VÅR story

Vi är föräldrar som har vuxit upp utan internet och idag ska vi guida våra barn genom deras uppväxt som till stor del sker på nätet. En av de utmaningar som vi har stött på är barns tillgång till grov porr på nätet. Vi testade bland annat läsplattan på våra barns förskola och kom rakt in på “First time with daddy” och “Eighteen and abused”. Det visade sig att cirka 50% av alla förskolor och skolor i Sverige saknar porrfilter och att läroplanen för skolans sexualkunskap inte innehåller porrkritiska samtal.

Namninsamlingarna

Vi vill ge alla barn rätt till en porrfri barndom oavsett i vilken kommun man växer upp i, därför startade vi i november 2017 en nationell namninsamling där vi kräver att ansvariga politiker ska vidta omedelbara åtgärder och göra alla landets förskolor och skolor porrfria, införa porrfri policy och porrkritiska samtal med skolelever.

Namninsamlingen har i april 2019 över 40.000 underskrifter och 7 av 8 riksdagspartier har ställt sig bakom kraven. Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som inte ställer sig bakom namninsamlingens krav. Trots att 7 av 8 riksdagspartier ställer sig bakom kraven har riksdagen fortfarande inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att i realiteten göra alla förskolor och skolor porrfria.

En framgång är dock att regeringen i juni 2018 gav i uppdrag till Skolverket att utreda om det ska införas porrkritiska samtal i en uppdaterad sexualundervisning. Nu utreds alltså ett av kraven i namninsamlingen.

I november 2018 startade vi ytterligare en namninsamling som inkluderar porrfria förskolor och skolor samt åldersgräns på nätporr genom åldersverifiering med till exempel BankID. Den här namninsamlingen har i januari 2019 över 40.000 underskrifter.

Våren 2018 blev Porrfri Barndom en ideell förening. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Elsa Lantz och Jenny Holmström, medgrundare av Porrfri Barndom. Fotograf: Abraham Engelmark

Elsa Lantz och Jenny Holmström, medgrundare av Porrfri Barndom. Fotograf: Abraham Engelmark

Hur vi arbetar

Anställlda i föreningen

Elsa Lantz driver det dagliga arbetet, som vilar på forskning och klinisk erfarenhet från experter och forskare. Organisationen samarbetar med flertalet experter bl.a. inom sjukvård, förskola och skola, digitalisering och teknik varav några ingår i organisationens advisory board. Tillsammans med experter och advisory board utgör Porrfri Barndom en preventiv maktfaktor, med samlad kunskap och erfarenhet från ett brett spektra av yrkesområden som bidrar till en nödvändig drivkraft i samhället. Områdena nedan är organisationens fokusområden.

Kunskapsinhämtning från barn

 • Kontinuerliga samtal med barn för att förstå de utmaningar de möter och vad de själva tycker är lösningen

Politisk påverkan

 • Höja kunskapen bland politiker

 • Presentera modeller och förslag. Läs mer här

Föräldrapåverkan

 • Höja kunskapen bland föräldrar

 • Presentera konkreta verktyg

 • Råd och tips från experter

Näringslivspåverkan

 • Vi arbetar för att tele- och internetoperatörerna ska ta sitt ansvar och erbjuda gratis porrfilter till alla familjer och barn

 • Vi arbetar för att alla gratis wi-fi-nätverk ska vara barnvänliga med vålds- och porrfilter. T.ex. hos snabbmatkedjor, köpcentrum och lekland


Advisory Board

Följande personer ingår i Porrfri Barndoms advisory board:

 • Sissela Nutley, hjärnforskare, författare och grundare av Arts & hearts, Linkedin

  Sisselas forskning hjälper oss att förstå hur unga hjärnor påverkas av innehållet på internet, sociala medier och av skärmar. Hennes kunskap är en viktig guide till god hjärnhälsa för barn.

 • Harry Skärlund, student, debattör och tidigare porrberoende som barn, Linkedin

  Harry hjälper oss att förstå hur det är att växa upp med nätporr i fickan 24/7 och hur det är att vara porrberoende som barn.

 • Åsa Kastbom, doktor i pediatrik, överläkare, Linköpings Universitetssjukhus och expert på sexuella övergrepp på barn samt barn med , Instagram

  Åsa uppdaterar oss med klinisk kunskap om porrens skadeverkningar bland barn från sitt arbete med barn som har utsatts för sexuella övergrepp och även med barn som har egna sexuella problematiska beteenden.

 • Erik Modig, kommunikationsforskare, Handelshögskolan i Stockholm, Linkedin

  Eriks kunskap hjälper oss att förstå mer om hur kommunikation påverkar oss och varför ett “filter i huvudet” på barn inte kan ersätta ett riktigt porrfilter.

Varför Porrfri barndom? Medgrundarna berättar

Elsa Lantz, mamma, medgrundare, verksamhetsledare och kommunikationsansvarig
“Min rullgardin gick upp med en smäll när jag läste om forskning och ungas egna berättelser i boken Visuell drog och förstod att barn konsumerar våldsam porr. Och att det i många fall leder till psykisk och fysisk ohälsa, sexuellt våld och övergrepp, även bland barn. Vi startade #porrfribarndom i ren självbevarelsedrift eftersom ingen kan skydda endast sitt eget barn på det här området. Det är en kollektivt hälsokris som kräver kollektiva förebyggande insatser.”

Elsa har 17 års erfarenhet som journalist och kommunikatör inom både ideell och kommersiell verksamhet. De senaste två åren har hon bl.a. arbetat med Förskolebrevet och Idrottsbrevet. Elsa har belönats för Årets mediemaktfaktor i Almedalen av Tidningsutgivarna, Integrated Marketing av Sabre Awards, Smart reklam och Samhällsreklam av 100-wattaren, Årets samhällsinformationskampanj av Spinn samt Årets mest kreativa lösning och Årets samhällsengagemang av Gyllene hjulet.

Jenny Holmström, mamma, medgrundare
“Digitaliseringen bidrar till en positiv samhällsutveckling på många sätt, men när det kommer till barn behöver vi ha ett mer omfattande säkerhets- och hälsotänk. Därför vill jag arbeta proaktivt med att bygga ett hållbart samhälle för barn både på internet och away from keyboard. Att få vara med och bidra till minskad ohälsa, minskat sexuellt våld bland barn och ett mer jämställt samhälle är drivkrafterna bakom mitt arbete i Porrfri Barndom.”

Jenny har arbetat sektoröverskridande inom näringsliv, ideell verksamhet och för FN. Hon har kunskap inom varumärke och kommunikation, socialt entreprenörskap, hållbarhet och olika typer av partnerskap. Hon har bl.a. blivit utsedd till Supertalang av Veckans Affärer och Årets Bästa Marknadsförare av LinkedIn.


Många killar kallar sig för sadister. De gillar typ att göra illa tjejen och säger att de vill strypa henne. Om man skulle bli ihop med nån så är min rädsla att jag inte skulle våga säga nej till sån typ av sex. En kille i skolan sa till mig: ”Du har så stor röv. Jag skulle vilja piska dig”. Sedan skickade han en länk till min mobil med ett klipp där tre killar slog en tjej, alltså typ misshandlade och våldtog
— Berättar Vera 13 år till SVT Nyheter

Vad har hänt Sen START i November 2017?