Om oss

Vår vision
Alla barn ska få växa upp och utvecklas i en tillvaro som är fri från porr och våldsamma dataspel. Barn ska även ha ett sunt förhållningssätt gentemot sociala medier och digitala plattformar.

Vår story
Som förälder ställs vi kontinuerligt inför nya utmaningar allt eftersom barnen växer. Vi är föräldrar som har vuxit upp utan internet och idag ska vi guida våra barn genom deras uppväxt på nätet. En av de utmaningar som vi har stött på är barns access till grov porr på nätet. Vi testade läsplattan på våra treåringars förskola och kom rakt in “First time with daddy” och “Eighteen and abused”. Det visade sig att cirka 50% av alla förskolor och skolor i Sverige saknar porrfilter och att läroplanen för skolans sexualkunskap inte innehåller porrkritiska samtal. Därför startade vi i november 2017 en nationell namninsamling med kravet att ansvariga politiker ska vidta omedelbara åtgärder och göra alla landets förskolor och skolor porrfria, införa porrfri policy på skolor och porrkritiska samtal med skolelever.

Namninsamlingen har i september 2018 över 37.000 underskrifter och 7 av 8 partier har ställt sig bakom kraven. Trots detta har riksdagen fortfarande inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att i realiteten göra alla förskolor och skolor porrfria.

En framgång är dock att regeringen gav ett uppdrag till Skolverket i juni 2018 att utreda om det ska införas porrkritiska samtal i en uppdaterad sexualundervisning. Nu utreds alltså ett av kraven i namninsamlingen.

I våras blev #porrfribarndom en ideell förening. Fram till september 2018 bedrevs hela arbetet ideellt av Elsa Lantz som har arbetat heltid och Jenny Holmström som har arbetat under sin föräldraledighet.

Elsa Lantz och Jenny Holmström. Fotograf: Abraham Engelmark

Elsa Lantz och Jenny Holmström. Fotograf: Abraham Engelmark

Elsa Lantz, mamma, medgrundare och kommunikationschef
“Min rullgardin gick upp med en smäll när jag läste om forskning och ungas egna berättelser i boken Visuell drog och förstod att barn konsumerar våldsam porr. Och att det i många fall leder till psykisk och fysisk ohälsa, sexuellt våld och övergrepp, även bland barn. Vi startade #porrfribarndom i ren självbevarelsedrift eftersom ingen kan skydda endast sitt eget barn på det här området. Det är en kollektivt hälsokris som kräver kollektiva förebyggande insatser.”

Elsa har 17 års erfarenhet som journalist och kommunikatör inom både ideell och kommersiell verksamhet. De senaste två åren har hon bl.a. arbetat med Förskolebrevet och Idrottsbrevet. Elsa har belönats för Årets mediemaktfaktor i Almedalen av Tidningsutgivarna, Integrated Marketing av Sabre Awards, Smart reklam och Samhällsreklam av 100-wattaren, Årets samhällsinformationskampanj av Spinn samt Årets mest kreativa lösning och Årets samhällsengagemang av Gyllene hjulet.

Jenny Holmström, mamma, medgrundare och verksamhetsledare
“Digitaliseringen bidrar till en positiv samhällsutveckling på många sätt men när det kommer till barn behöver vi ha ett mer omfattande säkerhets- och hälsotänk. Därför vill jag arbeta proaktivt med att bygga ett hållbart samhälle för barn både på internet och i den fysiska världen. Att få vara med och bidra till minskad ohälsa, minskat sexuellt våld bland barn och ett mer jämställt samhälle är drivkrafterna bakom mitt arbete i #porrfribarndom.”

Jenny har arbetat sektoröverskridande inom näringsliv, ideell verksamhet och för FN. Hon har kunskap inom varumärke och kommunikation, socialt entreprenörskap, hållbarhet och olika typer av partnerskap. Hon har bl.a. blivit utsedd till Supertalang av Veckans Affärer och Årets Bästa Marknadsförare av LinkedIn.

Hur vi arbetar
Jenny och Elsa driver det dagliga arbetet med #porrfribarndom som vilar på forskning och klinisk erfarenhet från experter och forskare. Till vår hjälp har vi ett nära samarbete med flertalet experter bl.a. inom sjukvård, förskola och skola, digitalisering och teknik varav några ingår i vår advisory board.

Tillsammans utgör vi en preventiv maktfaktor med samlad kunskap och erfarenhet från ett brett spektra av yrkesområden som bidrar till en nödvändig drivkraft.

Advisory board
Följande personer ingår i dagsläget i organisationens advisory board:

 • Maria Dufva, kriminolog, författare och expert barn på nätet, Instagram

 • Sissela Bergman Nutley, hjärnforskare och expert på barn och sociala medier, Linkedin

 • Åsa Kastbom, överläkare Linköpings Universitetssjukhus och expert på sexuella övergrepp på barn, Instagram

 • Annica Johansson, Head of Impact, Reach for Change, Linkedin

Kunskapsinhämtning från barn

 • Kontinuerliga samtal med barn för att förstå de utmaningar de möter och vad de själva tycker är lösningen

Politisk påverkan

 • Höja kunskapen bland politiker

 • Presentera modeller och förslag. Läs mer här

Föräldrapåverkan

 • Höja kunskapen bland föräldrar

 • Presentera konkreta verktyg

 • Råd och tips från experter

Näringslivspåverkan

 • Vi arbetar för att tele- och internetoperatörerna ska ta sitt ansvar och erbjuda gratis porrfilter till alla familjer och barn

 • Vi arbetar för att alla gratis wi-fi-nätverk ska vara barnvänliga med vålds- och porrfilter. T.ex. hos snabbmatkedjor, köpcentrum och lekland


#porrfribarndom ska bidra till att föräldrar och riksdagspolitiker får en ökad medvetenhet om barns porrkonsumtion, spelande av grova dataspel, digitala närvaro och dess hälsokonsekvenser.
— Jenny Holmström, medgrundare #porrfribarndom

Vad har hänt Sen START i November 2017?

 • “Nationellt upprop för porrfria förskolor & skolor” samlar 12/9 2018 > 37.000 signaturer

 • 7/8 riksdagspartier, alla utom SD, står bakom kraven i “Nationellt upprop för porrfria förskolor & skolor”

 • Personliga möten med utbildningsminister Gustaf Fridolin samt barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren samt andra ledande politiker i Sverige och Europa-parlamentet

 • 10 miljoner i mediaräckvidd med information om porrens skadeverkningar på barn via TV, radio samt redaktionella artiklar och debattartiklar